Çocuklarda karşılaşılan yıkıcı davranış bozuklukları içinde yer alan karşıt olma-karşıt gelme ve davranım bozukluğu karşısında ebeveynlerin ihtiyaç duydukları desteği kliniğimizde almaları mümkün oluyor. Çocuk psikolojisi alanında uzman Psikolog Niymet Bakay, çocukların bu psikolojik sorunlarının teşhis ve tedavisinde hizmet veriyor. Aynı zamanda çocuğunda karşıt olma-karşıt gelme davranım bozukluğu olması halinde ailelere nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitim de veriyor.

Çocuklarda ortalama olarak 8 yaşından itibaren görülmeye başlayan bu sorun tedavi edilmediği takdirde ilerler. Bunun sonucunda davranım bozukluğu yetişkinlikte de görülür. Aileler bu davranım bozukluğu olan çocukları ile iletişim kurma konusunda büyük sıkıntılar yaşarlar.

Karşıt Olma-Karşıt Gelme ve Davranım Bozukluğu Belirtileri

Karşıt olma-karşıt gelme ve davranım bozukluğu belirtileri çocukta altı ay boyunca görülmesi halinde çocuğun profesyonel destek alması gerekir. Bu sorunun ortaya çıkmasının altında ailenin çocukla yeterince ilgilenmemesi, aile içi şiddet, aile içinde çeşitli anlaşmazlıklar yer alır. Aynı zamanda genetik etkenler de bu sorunun ortaya çıkmasında etkili olmaktadır. Karşıt olma-karşıt gelme davranım bozukluğu belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Ebeveynler ile sık sık tartışma
  • Öfke nöbetleri geçirme
  • Hatalar, yaramazlıklar için başkalarının suçlanması
  • Ebeveynlerin kurallarına ve isteklerine uymama
  • Kin tutma ve intikam alma isteği
  • Diğer insanları kızdırmak için kasıtlı davranışlarda bulunma
  • Fiziksel olmasa da sözel olarak saldırgan olma

Karşıt Olma-Karşıt Gelme Davranım Bozukluklarında Ebeveyn Eğitimi

Çocuğunuzda davranım bozukluğu sorunu olması karşısında ne yapacağınızı bilmediğiniz anlar yaşayabilirsiniz. Bazen ebeveynler ne yapsam olmuyor, bu çocuk söz dinlemiyor şeklinde şikayet etmektedir. Karşıt olma-karşıt gelme davranım bozukluklarında ebeveyn eğitimi için merkezimi tercih ettiğiniz takdirde çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz. Onun bu davranım bozukluklarının tedavisinde aktif olarak yer alabilirsiniz.

Öncelikle çocuğunuzun bu davranım bozukluğu davranışlarının ne gibi durumlarda ortay çıktığını gözlemlemelisiniz. Tutarlı olmaya önem vermeli ve onun ağlaması, ısrar etmesi karşısında kararınızı değiştirmemelisiniz. Çocuğunuzu sürekli eleştirme ve suçlama davranışından vazgeçmelisiniz. Onun doğru davranışlar sergilemesi karşısında ödüllendirerek teşvik etmelisiniz. Merkezimizle iletişime geçebilir ve çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu psikolojik desteği almasını sağlayabilirsiniz.